facebook magyar zaszlo english flag

VII. BME Fizikaverseny

Nevezés és megoldásfeltöltés

Feladatsor fizikusoknak

Feladatsor nem fizikusoknak

2021-ben visszatér a BME Fizikaverseny, megújult formában, a régi lendülettel a Wigner Jenő Szakkollégium szervezésében! Ha szereted a trükkösebb, gondolkodtató elméleti feladatokat, itt a helyed! Sőt, idén elindítjuk a kísérleti kategóriánkat, ahol a lelkes versenyzők legszebb, legötletesebb, fizikai tartalommal bíró kísérleteit keressük.

Idén a BME hallgatóin kívül meghirdetjük a versenyt az ELTE TTK, illetve a magyarországi egyetemek valamennyi fizikus hallgatója számára.

Kategóriák és időpontok

A versenyben kétféle megmérettetésben mérhetik össze tudásukat a hallgatók: két kategóriát indítunk a problémamegoldók, egy kategóriát pedig a kísérletezők részére.

A verseny kategóriái:

A problémamegoldó versenyen egy feladatsor lesz megjelenítve ezen honlapon, melynek feladatait 24 óra alatt kell kidolgozni. A feladatok jellegüket tekintve inkább támaszkodnak az ötletességre és a fizikai szemlélet kreatív használatára, mintsem hosszú levezetésekre. A feladatmegoldáshoz elégséges ismeretek a középiskolai fizikaversenyeknél megszokottak (pl. KöMaL, OKTV, Eötvös-verseny), illetve esetlegesen a bevezető fizika- és matematikakurzusok tananyagai lesz.

A problémamegoldó verseny ideje: 2021. 02. 01. 12:00 - 2021. 02. 02. 12:00

A kísérleti kategóriában sok szeretettel várjuk azon lelkes hallgatókat, akiknek van ötletük egy-egy ismert vagy kevésbé ismert jelenség kreatív bemutatására. A versenyben egy videót kell készíteni, melyben az adott kísérletet a szemléltetett jelenséggel együtt szóban és vizuálisan bemutatjátok. Emellett a kísérletet röviden dokumentálni kell írásban is. A munkáitokat egy zsűri fogja értékelni, előre megadott szempontok, ajánlások szerint.

A kísérleti verseny ideje: 2021. 01. 26. 12:00 - 2021. 02. 02. 12:00

A kísérleti kategória zsűrije és előzetes ajánlások

A zsűri tagjai:

Ajánlások a dolgozatok elkészítéséhez:

Ötlethozó irodalom: