facebook magyar zaszlo english flag

Hírek

Szölgyén Ákos - Gravitációs hullámok

Bejegyzés: Angyal, 2016-02-17 22:30:26

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, e félévi előadássorozatunk első előadásán, melyen a napokban felfedezett gravitációs hullámokról hallhatunk. Az előadást Szölgyén Ákos fogja megtartani, aki az ELTE fizikus MSc képzésének hallgatója, az Eötvös Gravity Research Group és a LIGO Tudományos Együttműködés tagja.

Időpont: február 24. (szerda) 16 óra
Helyszín: BME F. ép. III. lépcsőház 2. em. 13-as terem

Az előadás absztraktja:

2015. szeptember 14-én, magyar idő szerint délelőtt 10:51 perckor először sikerült az emberiségnek a téridő “gravitációs hullámoknak” nevezett fodrozódásait közvetlenül megfigyelni, miután azok a távoli univerzum egy kataklizmikus eseményében keletkezve elérték a Földet. Az észlelés igazolja Albert Einstein 100 éve közölt általános relativitáselméletének egyik legfőbb előrejelzését, és eddig példa nélküli, új ablakot nyit a világegyetemre.

A felfedezés bejelentésének kapcsán tartandó előadás célja az, hogy röviden áttekintse az első észleléshez vezető utat, és hogy betekintést nyújtson a most születőben lévő gravitációshullám-csillagászatba. Az alábbi kérdések kerülnek terítékre, a teljesség igénye nélkül:
- Mi is az a gravitáció és miért "hullámzik"?
- Mi tartott eddig?
- Hogyan történt a felfedezés?
- Mi ennek a jelentősége?
- Mi lesz ezután másképp?
- Hogyan járulnak mindehhez hozzá a magyar kutatók?