facebook magyar zaszlo english flag

Hírek

Bacsárdi László - Kvantumkommunikáció: izgalmas jelen, biztató jövő

Bejegyzés: Sára, 2016-10-10 13:10:46

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, e félévi előadássorozatunk első előadásán, melyet Bacsárdi László tart kvantumkommunikáció témakörben!

Időpont: október 19. (szerda) 16:15
Helyszín: BME F. ép. III. lépcsőház 2. em. 13-as terem

Az előadásról:
Az 1980-as évek óta folynak olyan kutatások, amelyek a kvantummechanikát és az informatikát próbálják közös nevezőre hozni. Ugyanis azokat a kvantummechanikai jelenségeket, amelyek még Einsteint is megdöbbentették, fel tudjuk használni ahhoz, hogy olyan kvantum alapú algoritmusokat alkossunk, amelyek a hagyományos társaikhoz képest hatékonyabban (gyorsabban, kevesebb művelettel) oldanak meg számításelméleti feladatokat, és biztonságosabbá teszik a kommunikációt. Sok ember számára a kvantummechanika szó bonyolult egyenleteket és matematikai műveleteket jelent, de az előadásban az az alkalmazás és alkalmazhatóság oldaláról közelítjük meg ezt a területet, így könnyedén tudunk kalandozni a kvantuminformatika világában. Teleportálás, üzenetküldés, titkosítás, számítógépek feltörése – csupán néhány fogalom, amely mára összekapcsolódott a kvantuminformatikával. A kvantumszámítógép egyelőre még a távoli jövő eszköze, de működő kvantuminformatikai megoldások – különösen a kvantumkommunikáció területén – már nem csak bíztató irányokat mutatnak, hanem kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. S a jelen izgalmas eseményei meglehetősen biztató irányokat mutatnak a jövőre nézve.

Az előadóról:
Dr. Bacsárdi László a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar egyetemi docense, a gazdaságinformatikus képzést gondozó NymE SKK Informatikai és Gazdasági Intézet intézetigazgatója, ezzel párhuzamosan pedig óraadó a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékén. Fő kutatási területe a kvantumkommunikáció alkalmazási lehetőségei a műholdas kommunikációban. 2009 óta a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára. 2012-2016 között az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) hazai képviselője volt, 2016 júniusától a szervezet nemzetközi vezetőségi tagja. Munkáját 2005-ben Sopron városa „Sopron Ifjú Tehetsége” kitüntetéssel, 2008-ban a kormány „Magyar űrkutatásért emlékéremmel”, 2015-ben a Magyar Tudományos Akadémia „VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója” díjjal, az SGAC 2014 novemberében és 2016 márciusában pedig A hónap embere díjjal ismerte el. 2014 őszén a Nemzetközi Világűrszövetség Űrkommunikációs munkabizottságának tagjává választották. Több mint 80 tudományos publikációja van és számos ismeretterjesztő cikke jelent meg.