facebook magyar zaszlo english flag

Szemináriumok

Szakkollégiumunkban kötelező az önképzés, amit szemináriumok szervezésével valósítunk meg minden félévben a tagság igényeit és érdeklődését kielégítve. Azokat a tagjainkat, akik szemináriumi előadást tartanak, ösztöndíjjal jutalmazzuk. Ha összegyűlik a minimum létszám, szinte bármilyen témáról lehet ilyen előadássorozatot vagy tanfolyamat szervezni, persze a fizika és matematika területein belül. Ha felkeltette érdekelődésedet valamelyik szemináriumunk, esetleg szeretnél új szemináriumot indítani, megtalálni a hozzád hasonló érdeklődésű embereket vagy akár oktatni is őket, fejleszteni ezzel az előadói képességedet, nézd meg a Tagfelvétel menüpontot!

Madarász Fanni --- Python szeminárium

Mikor el kellett kezdenem Pythonban programozni, mivel elõtte fõleg csak C++-szal és Matlabbal találkoztam, nagyon utáltam a nyelvet. Azóta rájöttem, hogy ez méltán az egyik legnépszerûbb programnyelv manapság. Hihetetlenül sokoldalúnak és felhasználóbarátnak ismertem meg, és szeretném bemutatni a benne rejlõ lehetõségeket. Mivel egy félévre szemináriumnak sok lenne minden, amirõl szó lehet a Pythonnal kapcsolatban, kettészedtem azokat a témákat, melyekrõl szívesen beszélnék. Mindkét szemináriumötlet 3-4 alkalmat takarna. Mind a kettõ szeminárium bevezetõ jellegû, fõleg arra fogok fókuszálni, hogy olyan információkat adjak, amelyek ahhoz szükségesek, hogy valaki el tudjon kezdeni ilyen témákkal foglalkozni.

Pataki Attila --- Igor szeminárium

Az Igor nevû méréskiértékelõ szoftver ismertetése kicsit részletesebben mint Bevezetõ Laboratóriumon. Fizikás gólyáknak hasznos, ha minél hamarabb összebarátkoznak Igorral, ezzel rengeteg idegességtõl kímélve meg magukat. Ez a szeminárium a "barátkozást" szeretné egy kicsit megkönnyíteni.

Pataki Attila --- Latex szeminárium

A Latex egy tudományos körökben népszerû szövegszerkesztõ környezet. Fõként tudományos cikkek írására használják. A szeminárium fõ célja ezen környezet használatának elsajátítása. Mind matekosok, mind fizikások egyaránt hasznát vehetik.

Szabó Csaba --- Bevezetõ kategóriaelmélet

A kategóriaelmélet gyökerei ugyan az algebrai topológiában találhatóak, de mára már egy önálló témaként létezik rengeteg alkalmazási területtel akár logikában, akár számítástechnikában. Szemléletformálás gyanánt bevezetõ jellegû órákat tartanék. Természetesen elõismeret nem szükséges.

Szász-Schagrin Dávid György, Györgypál Zsolt --- Feynman szeminárium

Szeretettel várunk minden elsõévest és felsõbbévest, matematikus és fizikus hallgatót a Feynman szemináriumra, ahol a fizika olyan területeit érintjük majd, amelyek nemcsak izgalmasak, hanem hasznosak is lehetnek a tanulmányaitok szempontjából.

Bocsárdi Gergõ --- Tanulásmódszertan és hatásfoknövelés

Ezen a szemináriumon beleássuk magunkat abba, hogy hogyan vesztegethetsz kevesebb idõt/energiát, különös tekintettel a tanulásra és annak folyamataira. Különbözõ módszereket fogunk megnézni az idõtök beosztásától kezdve a jó szokások kialakításáig, mindezt annak érdekében, hogy minden beleféjen a hétköznapjaitokba, aminek bele kell férnie. Az egyes alkalmakat egy elõadás-beszélgetés hibridként tervezem, minden alkalommal egy másik témakört feldolgozva, az idõpontot majd egyeztetjük az érdeklõdõk igényeihez. Renélem sokatokkal találkozunk!

Bunth Gergely --- Filozófia szeminárium -- Szellem és költészet

A filozófiaszeminárium keretein belül tartok egy órát ebben a félévben, a cím Tábor Ádám költõ azonos címû könyve után született. A középpontban Ady költészete és azok a gondolkodók akitõl tanult és akik tõle tanultak.

Korábbi évek szemináriumai

2018 - 2019

Detektorfizika szeminárium:

Részecskefizika, magfizika, nukleáris méréstechnika és orvosi képalkotás iránt érdeklődőknek ajánlott szeminárium!

Helyszín: Nukleáris Technika Intézet, R214
Időpont: Hétfő, 17-19 óra (7 alkalom)
Felelős: Lucsányi Dávid, lucsanyid kukac gmail pont com
Előadó: Radócz Gábor, Lucsányi Dávid

Tematika:
- mag- és részecskefizikai bevezető
- részecskefizikai detektorok és detektorrendszerek
- részecskefizikai detektorok és szimulációjuk
- neutrondetektorok(?)
- gamma-spektrometriai detektorok(?)
- szcintillációs detektorok és alkalmazásuk az orvosi képalkotásban
- fúziós méréstechnika
A változás jogát fenntartjuk!

Kísérleti Kör szeminárium - Mikrokontroller programozás:

Mérésvezérlés, adatgyűjtés, elektronika és irányítástechnika iránt érdeklődőknek ajánlott szeminárium!

Követelmény: elektronikai alapok és C programozási nyelv ismerete

Helyszín: Fizika Tanszék, Mérnök hallgatói labor
Időpont: Szerda, 17-19 óra
Felelős: Sánta Botond, santa pont botond pont cwzb3f kukac gmail pont com
Előadó: Sánta Botond, Buday Csaba

Tematika:
- AVR Mikrokontrollerek működése általánosan
- Egyszerű LED villogtatás megvalósítása
- Hétszegmenses kijelző vezérlése
- Alfanumerikus kijelző vezérlése
- Digitális hőmérő/multiméter készítése az előző két kijelzővel

Webszerkesztés szeminárium

A webszerkesztés egy érdekes és hasznos skill, kezdőknek és haladóknak is ajánlott.

Érintjük az alap HTML és CSS elemeket és szintaktikát, kicsit belemennénk a PHP-ba és adatbáziskezelésbe, élesítünk egy weboldalt és megismerkednénk néhány sablonnal.

Weboldal: wjsz.bme.hu/~nyiti/webszerk/

Előadó: Nyitrai Gábor

Lie-algebrák szeminárium:

A Lie-algebrák, mint algebrai konstukciók gyakran természetes módon jelennek meg a fizika különböző területein. Gondolhatunk itt a kvantummechanika kanonikus kommutációs relációit leíró CCR-algebrákra, vagy a jól ismert spin SU(2) algebrára, de például a természetről alkotott eddigi legteljesebb elméletünk, a Standard Modell szintén a Lie-algebrák elméletén alapszik. A kvantummechanika fejlődésével egyidőben, részben elméleti fizikai motiváció hatására a Lie-algebrák elmélete is rohamos fejlődésnek indult. Olyan matematikusok munkája eredményeképp, mint Schur, Weyl, Killing és Cartan (csak hogy a legjelentősebbeket említsük) a véges dimenziós Lie-algebrák osztályozása a XX. század elejére befejeződött. A szeminárium végső célja a Cartan-féle osztályozási tétel bebizonytása.

Irodalom: Hamphrys - Introduction to Lie-algebras and representation theory
Felelős: Holló László, hollo pont laszlo kukac wigner pont mta pont hu
Előadó: Változó
Idő:Csütörtök 09:15-11:00
Hely:ELTE Északi tömb 1.124 doktorandusz szoba

Tematika:
- Lie-algebrák, definíciók, ideálok és homomorfizmusok
- Félig egyszerű és feloldható Lie-algebrák, Engel-tétel
- Killing-forma, modulusok, Schur-lemma, Weyl-tétel
- Cartan-felbontás, gyöktér, Weyl-csoport
- Irreducibilis gyökrendszer, Cartan-mátrix, Coxeter-gráf, Dynkin-diagram, osztályozási tétel
- Súlyok elmélete

Programozói szeminárium:

A számítógépek fejlődése a fizikában korábban lehetetlennek tűnő számítások elvégézését tette lehetővé. Emiatt ma a fizikusok egyik elegendhetetlen eszköze a természet megismerésére a számítógépes szimulációk írása. A kísérleti és elméleti fizika mellett ma már gyakran beszélnek szimulációs fizikáról is, mint harmadik ágról. Szemináriumunkban az általunk fizikusok számára leghasznosabbnak ítélt, az egyetemi tananyagban nem szereplő programnyelvekről, módszerekről és rendszerekről tartanak előadásokat tagjaink egymásnak saját tapasztalataik alapján. Az előadások gyakorlatorientáltak, sok példafeladatot nézünk.

Helyszín: Elméleti Fizika Tanszék, szemináriumi szoba
Időpont: Hétfő, 16-18 óra
Felelős: Ujfalusi László, ujfalusilaci kukac gmail pont com
Előadó: Változó

A tervezett, és részben már megvalósult témakörök:
- Linux rendszerek és használatuk
- Linux szerverek használata
- Mathematica
- Python
- C++
- clean coding, verziókövetés
- MATLAB GUI
- GPU programozás
- Tudományos C és Fortran könyvtárak
- Ábrakészítés, függvény illesztés
- és amit szeretnétek :)

Tehetséggondozó szeminárium:

A WJSz Tehetséggondozó szemináriuma elsősorban a gólyáinknak szól. Célja, hogy a tehetséges hallgatók a gimnáziumi versenyekhez hasonló "trükkös" feladatokkal is találkozhassanak, és a tanórai anyagon túlmutató problémákkal, módszerekkel ismerkedjenek meg. Emellett a tanórákon felmerülő esetleges kérdéseket is meg lehet beszélni.

Felelős: Werner Miklós Antal, werner (a) phy.bme.hu
Előadó: Konczer József
Idő, Hely:Cs 16:15-18:00, H27

Orvosi fizika szeminárium:

Az orvosi fizika szemináriumon a területtel még csak ismerkedők az orvosi fizika alap témaköreiből adnak elő egymásnak. Emellett napjaink sugárbiológiai, sugárterápiai és képalkotó alapkutatásaiban elmélyült, külsős kutatókat is hívunk előadni témájukkal kapcsolatban, akik érdeklődés esetén szívesen adnak akár TDK vagy diplomatémát is. A szeminárium zárásaként egy a résztvevők által választott labor látogatásán vehet részt a csoport.

Felelős: Papp Ildikó, papp pont ildiko1987 kukac gmail pont com
Előadó: Változó

Tematika:
- bevezetés: a fizikus szerepe a "kórházban"
- sugárbiológia alapjai
- alapkutatások a sugárbiológiában
- sugárterápia alapjai
- alapkutatások a sugárterápiában
- orvosi képalkotás elemei 1 (RTG, CT, SPECT, PET)
- ízelítő az első részben ismertetett eszközök képalkotásának matematikájából
- orvosi képalkotás elemei 2 (MRI)
- orvosi képalkotás elemei 3 (ultrahang)
- alapkutatási témák a képalkotásban
- laborlátogatás
Az "alapkutatások a..." című témaköröket minden esetben külsős a témakörben elmélyült kutató tartja, akik érdeklődés esetén szívesen írnak ki TDK/diplomatémát is.

Kísérleti Kör szeminárium - Kísérletezés és NYÁK készítés:

A kísérleti és az alkalmazott fizika iránt érdeklődőknek a Kísérleti Kör szemináriuma az ideális választás, ahova gólyákat és felsőbb éveseket egyaránt várunk. Amikor épp nem a nyomtatott áramkör (nyák) készítés lépéseit vagy az elektronikai alapokat sajátíthatjuk el, akkor Härtlein Károllyal végezhetünk érdekes, esetleg Kísérleti Fizika előadásokon be sem mutatott kísérleteket, méréseket. A szeminárium keretein belül kísérleti bemutatóval fűszerezett nyílt előadást is tartunk, ahol a nagyobb projektjeinket (pl. vákuumcsöves Tesla tekercs, ködkamra, indukciós hevítő) mutatjuk be: hol tartunk, hogyan csináltuk, illetve mi a működésük fizikai és elektronikai alapja.

Felelős: Lucsányi Dávid, lucsanyid kukac gmail pont com
Előadó: Sánta Botond, Lucsányi Dávid, Härtlein Károly, Buday Csaba, Nemes József, Radócz Gábor

Tematika:
- Nyomtatott áramkör készítés
- kísérletezés Härtlein Károllyal
- Vákuumcsöves Tesla tekercs előadás
- Diffúziós ködkamra előadás
- Indukciós hevítő és univerzális tápegység előadás

Kísérleti Kör - építős szeminárium

A tavalyi nagy sikerű szemináriumot újra megtartjuk (igen sok képet találtok a KK facebook oldalán), melynek keretében a résztvevők a teljes egészében megépíthetik a saját elektronikus dobókockájukat.
Megtanulhatjátok, hogyan kell ehhez nyákot (vagyis nyomtatott áramkört) készíteni, áramköri elemeket beforrasztani, illetve megtudhatjátok, hogy a fene az mikrokontroller és minként lehet programozni vagy véletlenszámot generálni vele. Bár minden foglalkozás elején lesz egy kis elméleti bevezető, a foglalkozások erősen gyakorlatorientáltak és nem igényelnek komolyabb elektronikai vagy programozásbeli előismereteket (C nyelvet első félévben úgyis mindenki tanulja). Jelentkezzetek, és barkácsoljunk együtt!

Előadó: Sánta Botond, Fizikus Phd

LaTeX szeminárium

A programnyelv rendkívül hasznos a mai természettudományokban kutatók számára. A folyóirat cikkeket ezen a nyelven szerkesztik, ezért fontosnak tartjuk, hogy tagjaink már az iskolában megismerkedjenek vele, így a jegyzőkönyveiket, házijaikat is megírhatják ilyen módon.
Nemcsak a szövegszerkesztésbe, de a matematikai eszköztárakba, az önéletrajz szerkesztésbe és a Tikz sajátnyelvbe is bevezetjük őket.

Előadó: Romsics Erzsébet, Matematikus Phd
Időtartam: 3x2 óra

Nyelvmatézis - filozófia szeminárium

Idén is lesz filozófia szeminárium. Binthyval és Lukács Ferivel 19:15-21:15 között a Kármán koliban. Tea mindig lesz!

Kedvcsináló:
„Lehetséges a kutató részéről a filozófia megismerése és nevén nevezése a kor szükségszerű tehetetlenségével szemben és lehetséges feltételeznie egyes egyéneket az új generáció köréből, akiket figyelmeztethet saját erejükre, hogy szemben állhatnak a kor tehetetlenségével, hogy ettől nem kell mint gőgtől félniük, tájékoztathatja őket első lépéseiknél, és ezzel a filozófia mindenkor megújuló alaptörekvésének új kutatóit segítettük a korral szembeni kibontakozásukban, és így saját legmélyebb törekvéseinkben nyertünk új szövetségeseket.”
Szabó Lajos<\p>

Előadók: Bunth Gergely, Lukács Ferenc

Programozás szeminárium - Gépi képfeldolgozás C++ nyelv használatával:

A félév során 2-3 alkalommal megismerkedünk a Qt (keresztplatformos fejlesztői rendszer) használatával, amelyhez a C++ objektum orientált programozási nyelvet fogjuk használni.
A szemináriumhoz nem szükséges előzetes tudás az adott témakörből, bárki jelentkezzen nyugodtan. Első éveseknek hasznos lehet, a Programozás 2 tárgyhoz.
Az első óra előtt szükséges a fejlesztői környezet telepítése, ha egyedül nem sikerül keressetek a megadott e-mail címen és együtt telepítünk mindent az első szemináriumi óra előtt.

Előadó: Gyökös Réka, Fizikus MSc, gyokosreka@gmail.com

Tematika:
- C++/Qt alapok, egyszerű GUI program írása
- A program kibővítése képmanipulációs eszközökkel
Első alkalom: 2018. november 6. 17.00-18.30
Jelentkezés/részletek: Az alábbi űrlapon. 2018. október 31-ig.

Webszerkesztés szeminárium

A webszerkesztés egy érdekes és hasznos skill, kezdőknek és haladóknak is ajánlott.

    Projekt ötletek:
  • Önéletrajz
  • Vállalkozás/szervezet információs portál
  • Tárgyhonlap demonstrátoroknak
  • Webshop
  • Bármi :-)

Érintjük az alap HTML és CSS elemeket és szintaktikát, kicsit belemennénk a PHP-ba és adatbáziskezelésbe, élesítünk egy weboldalt és megismerkednénk néhány sablonnal.

2017/2018

Matlab/Igor/Origin alapok

A félév második felében vagy a vizsgaidőszakban indítanék egy 2 alkalmas szemináriumot, ahol a méréskiértékelés, mérési adatok feldolgozása témakörében áttekintenénk a fizikusok körében leggyakrabban használt szoftvereket és megtanuljuk alapszinten kezelni őket.
A szeminárium elsősorban az elő éves hallgatókat célozza meg. Egy jó jegyzőkönyvhöz vagy kutatómunka elkezdéséhez szuper alapozás lesz! :)

Előadó: Balogh Nóra, Fizikus MSc

Időgazdálkodás

Neked sincs eszed, és kell egy notesz? Itt megtanulhatod, hogyan tarthatod nyilván egyszerűen több eszközön a teendőidet, akár több évre előre. Így nem kell semmit sem észben tartanod!
Neked is össze-visszaság van az email-fiókodban, de nem tudod, hogy rakhatnád helyre? Esetleg nem látod át a Google-fiók funkciót, és így nem akarod használni? Gyere le, és segítek!
Egyéb apróságokat is megmutatok, példuál, hogy kell egyszerűen beilleszteni az órarended a Neptunból a Google Calenderba!
Mindezek segítenek abban, hogy minőségi munkát végezhess ezentúl, mindenre figyelj, de csak kellő mennyiségben!
Időtartam: 1x2 óra, de több alkalommal lehet a félévben

Előadó: Romsics Erzsébet, Matematikus Phd